Aandachtspunten opname akoestische gitaar

Wat erg belangrijk is bij het opnemen van een akoestische gitaar is dat je de posities van je microfoon goed voor mekaar hebt. Doe je dit niet dan zal je met veel toonregeling aan de slag moeten gaan waardoor je de kans loopt dat het natuurlijke signaal van je gitaar kan verdwijnen.

Bij het mixen waarbij de akoestische gitaar onderdeel vormt van de mix kan er sprake zijn van een hinderlijke laag van het instrument. Middels EQ zou je dit kunnen verhelpen door wat filtering toe te passen rond het gebied 250 tot 300Hz. Door deze ingreep bereik je dat je gitaarspel duidelijker naar voren zal komen.

Aanslag plectrum

Wil je ook dat de aanslag middels een plectrum wordt benadrukt dan kan je met behulp van de EQ rond de 1 kHz dat gebied versterken. Hierdoor creëer je het effect dat er meer live-gevoel bij het spel aanwezig is.

Overige aspecten opname akoestische gitaar

Naast positie microfoon en EQ zijn er nog een aantal aspecten waar je bij de opname van je akoestische gitaar aan kunt denken.

Snaren. Loop de staat van je snaren na. Indien deze aan vervanging toe zijn, vervang ze dan geheel als set. Hierdoor vermijd je het risico dat de klank divers gaat klinken. Ga je met deze set snaren de studio in zorg er dan ook voor dat je hiervan een reserve set bij de hand hebt.

Batterijen. Moet je gebruik maken van batterijen, zorg dan dat je batterijen van goede kwaliteit bij je hebt. Het beste is gewoon gebruik te maken van een adapter. Deze zorgt altijd voor juiste en voldoende spanning.

Opbergen. Om je gitaar goed in conditie te houden is het altijd handig bij geen gebruik de gitaar netjes op te bergen in een gigbag of een hardcase.

Signaalkabels. Let er ook op dat je signaalkabels van goede kwaliteit zijn. Slechte kabels kunnen zorgen voor ruis in je signaal.

Tuner. Maak je gebruik van een tuner om je instrumenten te stemmen zorg er dan voor dat je met die ene tuner al je instrumenten stemt.

Compressie. Het gebruik van compressie kun je voorkomen door goed en gelijkmatig het spel te spelen. Dien je compressie te gebruiken dan loop je de kans dat je geluid aan helderheid gaat verliezen.

Hulpmiddelen. Zorg er ook voor dat de hulpmiddelen die je gebruikt zoals standaards, krukken en stoelen niet kraken indien je deze gebruikt of erop gaat zitten.

Versterker. Let ook op de manier hoe jij je versterker opstelt. Niet tegen de muren aan en iets hoger geplaatst zodat deze op gehoorlengte komt zorgt ervoor dat je geluid minder negatieve invloeden krijgt en beter op lijn ligt met jou als muzikant.

Bijgeluiden. Zorg er ook voor dat er geen bijgeluiden aanwezig zijn bij het opnemen van je akoestische gitaarspel. Overmatige snaaruiteinden dien je er af te knippen

Leave a Comment