img1-2592x1800

Aanschaf van een microfoon

Bij de aankoop van een microfoon is het belangrijk in het oog te houden wat je doel is.

Als je weet wat de verwachting dient te zijn van de klankenkarakteristiek dan weet je ook algauw wat voor type microfoon je nodig hebt.

Indien je portemonnee het niet toelaat is het in eerste instantie beter te kiezen voor een model dat universeel toepasbaar is.

stereo-opnamen microfooon

Indien je stereo-opnamen gaat maken dan dien je bij de aanschaf erop te letten dat je wel over twee identieke microfoons beschikt.

De microfoons dienen dan wat men ook wel noemt: gematched te zijn.

Is dit niet het geval dan is de kans groot dat de ruimtelijke invloeden voor storing gaan zorgen.

stereo-opnamen

referentiemodel

Ben je een muzikant of een gebruiker die veel waarde hecht aan een goed en evenwichtig geluid, dan dien je de aanschaf van een microfoon als een zeer serieuze aangelegenheid te zien.

De microfoon vormt in principe met een microfoonversterker samen de eerste stap naar een geluidstechnisch verantwoord project.

Wanneer je uiteindelijk je zinnen hebt gezet op een bepaald model test deze dan uit met een referentiemodel dat al een gevestigde naam heeft.

Heb je bijvoorbeeld een condensatormicrofoon gevonden gebruik dan als referentie voor dit model de AKG-3000 of laat de verkoper je een model voorstellen.

Gaat je voorkeur uit naar een dynamische microfoon dan kun je als referentiemodel de Shure SM-58 gebruiken.

richtingsgevoeligheid

Vergeet ook niet de richtingsgevoeligheid van de microfoon te testen.

Als je een microfoon hebt gevonden dat voldoet aan de karakteristieken, dan zal dat je best wat gaan schelen in tijd als jij je bezig gaat houden met de toonregeling.