Basstraps en plafond in je homestudio

Wanneer je aan het plafond gaat werken van je homestudio dat dien je als eerst te beginnen met het maken van een houten raamwerk rond al de muren. Tussen de balken en de muren dien je dan geluiddempend materiaal aan te brengen zodat trillingen minder de kans krijgen zich te verspreiden. Daarna monteer je dwarsbalken over de gehele breedte van je homestudio zodat je daarop de gipsplaten kunt bevestigen.

In plaats van gipsplaten kun je ook gewoon overwegen om houten platen te gebruiken. Voordat je de panelen monteert dien je wel de holle ruimte op te vullen met steenwol of andersoortig materiaal. Wat je ook kunt doen is dat je het plafond kunt bedienen middels een katrol waardoor je de akoestiek indien dit gewenst is kunt aanpassen. Hiervoor heb je dan een scharnier nodig en een katrolconstructie dat aan de ene kant is bevestigd.

Basstraps

Indien je besluit om je basstraps zelf te gaan maken dan heb je hiervoor nodig een flink stuk spaanplat. Multiplex kan ook goed dienst doen in dit geval. Wat je dan doet is dat je eerst een frame maakt van balken die 1 bij 1 meter bedragen. De balken dienen tussen de 5 a 10 cm dik te zijn en daarop timmer je dan twee even grote panelen van multiplex op. Indien je het geheel wilt verstevigen kun je ook overwegen om een aantal tussenbalken te plaatsen.

Door met de diepte van het frame te spelen bereik je dat je daarmee diverse frequentiegebieden kunt selecteren en dat op die manier kunt dempen. Je kunt dan denken aan een diepte van rond de 10 tot 20 cm.

Wanneer dit eenmaal achter de rug is kun je de kast opvullen met steenwol. Wat ook een voordeel is, is dat je het midhoog middels de basstraps onderhanden kunt nemen. In dit geval bedek je de buitenkant met akoestisch rubberen tegels.

Een handig voordeel van een basstrap is, is dat je deze ook als drager voor eventueel je versterker of microfoon kunt gebruiken. Wanneer je voor deze toepassing gaat dien je er wel voor te zorgen dat er een scheiding met het andere contactgedeelte geschiedt middels het plaatsen van dempend materiaal in de vorm van rubber.

Leave a Comment