img1-2592x1800

Casio PX-160 Review – Complete Digitale Piano

en digitale piano die gunstig geprijsd is, zal vaak de vraag doen opwekken of er wel sprake is van een goed klinkend en kwalitatief muziekinstrument. Bezuiniging kan nu eenmaal voor nadelige effecten zorgen. Echter, kijken we naar de Casio Privia PX-160, dan is dat niet zo.

We hebben het hier over een digitale piano die de opvolger is van de zeer geprezen PX-150 digitaal muziek keyboard. De Casio PX-160 valt onder de Privia-lijn die zeer populair is onder het publiek. Aangezien de PX-160 de opvolger is van de PX-150 dient deze een naam hoog te houden. En daar heeft Casio dan ook voor gezorgd.

Een hoop functies zijn overgenomen van het voorgaand model en daarnaast zijn ook daar waar nodig de nodige verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je weer genieten van Casio’s Tri-Sensor aanslagtechniek en ook de befaamde Air klankopwekking techniek vind je erin terug.

Compacte en lichte digitale piano

Voor een digitale piano is de PX-160 best compact en licht te noemen. Het instrument weegt ongeveer 11 kg zonder standaard en de afmetingen betreffen: 132 bij 29 bij 14 cm (L/B/H).

Het aantal toetsen bedraagt 88 en zijn van het type volledig gewogen. De keyboardstandaard wordt niet bijgeleverd. Deze dien je apart aan te schaffen. Wat betreft kleur, daar heb je de keuze uit: goud, zwart en wit.

Compacte en lichte digitale piano

Behuizing Casio PX-160

De PX-160 is afgewerkt met plastic maar dat wil niet zeggen dat het instrument fragiel aanvoelt, integendeel. Voor thuisgebruik voldoet dat prima.

Ben je echter van plan het instrument telkens te vervoeren of gebruik in de opnamestudio. Bescherming in de vorm van een soft case is dan absoluut op zijn plek. Het biedt niet alleen bescherming, maar zorgt er ook voor dat je keyboard er altijd goed blijft uitzien.

Bedieningspaneel PX-160

Bij het bespelen van een digitale piano is het niet alleen van belang dat het klavier lekker speelt en een goede response heeft. Ook de nodige functies dien je snel en makkelijk te kunnen benaderen. Bij de Privia PX-160 is er goed nagedacht over het bedieningspaneel.

De indeling spreekt voor zich waardoor je makkelijk je weg kunt vinden om een bepaalde functie te benaderen. Zo hebben bijvoorbeeld de belangrijkste pianogeluiden een eigen knop en hetzelfde geldt voor de metronoom, volume en de record-optie.

Bediening en weergavescherm

De overige functies activeer je door gebruik te maken van de functie-knop in combinatie met gelabelde piano-toetsten. Uiteraard is er hier sprake van een compromis in design en gebruiksgemak. Maar heb je eenmaal bepaalde combinaties vaker uitgevoerd, dan zal je niet telkens weer gebruik hoeven te maken van de handleiding.

Wat wel een beetje jammer is, is dat het instrument niet over een weergavescherm beschikt waardoor je soms de weg kunt kwijtraken. Maar aan de andere kant, dit zal te maken hebben met de gunstige prijs en daartegenover dus iets minder luxe.

Klavier en techniek

Elk toetsinstrumenten fabrikant heeft wel een eigen benaming als het gaat om de techniek betreffende toetsaanslag en mechaniek. Bij Casio noemen ze dat Tri Sensor Scaled Hammer Action. Bij Yamaha bijvoorbeeld: Graded Hammer Action.

In ieder geval gaat het erom dat toets respons en dynamiek zo goed mogelijk naar voren dienen te komen. En bij Casio zorgt de Tri Sensor techniek daarvoor.

De oplossing bij Casio wordt gevormd door volledig gewogen toetsen waarbij er echte hamers worden gebruikt om zo de natuurgetrouwe aanslag te creëren die je van een traditionele ofwel akoestische piano gewend bent. De toetsen in de lager zones zijn daarbij zwaarder dan die in de hogere zones.

Ook de toetsen zijn van plastic gemaakt maar door de speciale behandeling (Ebony&Ivory finish) is er geen sprake van grip verlies.

Het klavier is volledig aanslaggevoelig en daardoor kun je het volume door middel van je pianospel tot in detail controleren. Eigenlijk houdt het Tri Sensor systeem door je spel drie dingen voor je in de gaten. Verandering volume, de snelheid van de aanslag en diepte klank.

Je hebt ook de optie ter beschikking om te kiezen uit 3 soorten aanslaggevoeligheid niveaus. Complete uit schakeling daarbij zorgt ervoor dat het volume altijd hetzelfde blijft ongeacht je speeldynamiek. Op deze wijze zorgt Casio voor een ultieme pianobelevenis.

Voortbrenging van klanken

Om klanken te reproduceren maakt de Casio Privia PX-160 digitale piano gebruik van Multidimensionale Air-techniek. Ook het laatste is een specifieke benaming van Casio inzake de manier van hoe tonen worden opgewekt. Vergeleken met het vorig model zijn er een aantal nieuwe technieken toegepast om nog authentiekere geluiden voor te brengen.

Zo is ervoor gezorgd dat het geheugen om samples in op te slaan driemaal omvangrijker is geworden. Het voordeel hiervan is, dat er meer samples van geluidsbronnen genomen kunnen worden waardoor nog meer detail ten gehore kan worden gebracht.

Een andere factor die bijdraagt aan een zeer accurate weergave van het origineel geluid is de manier waarop Casio gebruikmaakt van compressietechnieken bij de PX-160.

De algoritme doet zodanig zijn werk waardoor er bijna geen verlies van audiomateriaal ontstaat tijdens het reproduceren. In grote lijnen zorgt compressie ervoor dat samples gecomprimeerd worden opgeslagen en wanneer je aan het spelen gaat, worden deze gedecomprimeerd. Tijdens dit proces kan er verlies optreden en middels de speciale Air-techniek wordt dat zo veel mogelijk voorkomen.

Soort klanken

Je kunt bij de PX-160 kiezen uit maar liefst 18 verschillende klanken. Een groot deel daarvan vormen piano gerelateerde geluiden en daarnaast heb je ook de beschikking over orgels en strings. Het gaat onder andere om:

 • Vijf keuzes inzake grand piano’s: concert, modern, mellow, classic en bright. Hier gaat het om stereo gesampelde geluiden en de nuance ligt hem op het gebied van verschil in timbre.
 • Vier soorten elektrische piano’s
 • Vijf mogelijkheden als het om orgels gaat waaronder ook elektrische varianten
 • Harpsichord
 • Strings

De grand piano’s klinken zeer realistisch voor een instrument in deze prijsklasse. Met name de Concert Grand doet je best verstelt staan van wat er aan klankproductie mogelijk is bij deze piano van Casio.

Geluidseffecten

Bij de PX-160 blijft het er niet alleen bij dat je keuzes hebt uit een aantal zeer natuurgetrouwe bronnen. Elke toon kun je verder verfraaien middels effecten. Zo kun je de helderheid van een klank instellen. Je kunt dan gaan van helder naar mild of omgekeerd.

Wil je extra akoestiek toevoegen aan je spel, daarvoor heb je het reverb-effect tot je beschikking. Ook hier heb je een aantal keuzes. Zo kun je kiezen uit:

 • Room
 • Small Hall
 • Large Hall
 • Stadium

Wil je het geluid dikker laten klinken, daarvoor biedt de PX-160 je het chorus-effect. Ook hier heb je 4 mogelijkheden:

 • Light
 • Deep
 • Medium
 • Flanger

Aantal noten tegelijk

Belangrijk bij je pianospel is, dat je met flink wat noten tegelijk aan het spelen kunt. Hoe meer, des te beter en dit staat ook wel bekend als polyfonie. Met de Casio Privia PX-160 zit dat zeer goed. Deze digitale piano beschikt over een polyfonie van maar liefst 128 noten. Uiteraard is meer mogelijk, zoals een polyfonie van 256 bij sommige digitale piano’s. Maar bij een instrument in deze prijsklasse mag je je zeer rijk prijzen.

In principe zou je ook kunnen stellen, ik heb maar 10 vingers, dus waarom moet ik mij druk maken omtrent of het instrument nu 64 of 128-stemming polyfoon is. Het voordeel van een hoge polyfonie ligt hem in de praktische toepassing en nog een paar andere factoren.

Zo worden vaak en ook in het geval van de PX voor opwekking van de klanken stereo samples gebruikt. Om stereo samples te reproduceren zijn er in sommige gevallen twee noten nodig wanneer je een toets indrukt. Gevolg, het aantal toetsen dat je op een 128 stemming polyfoon instrument tot je beschikking hebt, zou dan theoretisch bij stereo samples dalen naar 64 toetsen (tegelijk). Dit alles heeft te maken met de manier van hoe de soundengine werkt, in dit geval Air.

Maar zoals gezegd niet alleen stereo samples hebben invloed op polyfonie. Ook de effecten en pedalen die je inzet tijdens je spel kunnen polyfonie consumeren. Denk maar sustain, op het moment dat je deze activeert zal een toon/noot door blijven klinken terwijl je andere noten aanslaat. Of stel je hebt een liedje opgenomen die je afspeelt en waarmee jij meespeelt. Bij de PX kun je twee tracks opnemen. Een ander scenario is dat je klanken gaat stapelen.

Resultaat van dat alles, voor het echte spel blijft er dan een stuk minder aan noten over die gelijktijdig afgespeeld kunnen worden. Dus misschien zit je op 32 noten ipv 128. En daarom is het dus handig als je over flink wat polyfonie beschikt.

Zou je dat niet hebben, dan zouden de nieuwe noten die je aanslaat niet meer hoorbaar zijn. Normaliter wordt dat bij gebrek aan polyfonie opgelost door de eerste noten die je hebt gespeeld te laten vallen zodat de nieuwe noten kans krijgen.

Geluidskwaliteit

Om het geluid ten gehore te brengen maakt de PX-160 gebruik van een twee speakers met een doorsnee van 12 cm die gevoed worden door twee 8-watt versterkers. Vergeleken met de PX-150 is er flinke vooruitgang geboekt wat betreft kwaliteit en dat is ook te horen.

Het geluid is nu stukken helderder en details vallen op waarbij een lichte resonantie merkbaar is. Voor thuisgebruik zijn deze speakers optimaal. Wil je een groter publiek entertainen of gebruik in de opnamestudio, een externe mixer of een PA-systeem is dan de oplossing.

Uiteraard kun je ook in alle rust spelen door gebruik te maken van een koptelefoon zodat elk detail nog beter hoorbaar is en je anderen niet stoort.

Extra functionaliteiten

De Casio PX-160 heeft een aantal handigheidjes die zeer goed van pas komen wanneer je met het muziekinstrument op een bepaalde wijze aan de slag gaat.

Zo wordt het klavier in twee delen opgesplitst wanneer je het “Bass” geluid kiest. Aan de linkerkant vind je dan het basgedeelte en aan de rechterkant kun je dan een andere klank inzetten.

Stapelen van geluiden

Wat ook leuk is, is dat je twee geluiden kunt stapelen. Dat betekent dat je met deze digitale piano uit een arsenaal aan 18 klanken gelijktijdig twee kunt toewijzen aan één toets.

Kies je bijvoorbeeld orgel en piano en je drukt een toets in, dan hoor je beide geluiden tegelijkertijd.

Duet-modus

Wil je samen met iemand ook gelijktijdig spelen. Daarvoor heb je de Duet-mode. Hiermee wordt het klavier verdeeld in twee helften waarbij het bereik aan toonhoogte hetzelfde is. Zo kan dus ieder in hetzelfde toonbereik spelen.

Deze modus kan zeer handig zijn als je bijvoorbeeld pianospelen aan het leren bent. Aan de ene kant speelt iemand een melodie en jij speelt aan de andere kant gewoon mee.

Voorgeprogrammeerde songs

Handig zijn ook de songs die reeds door professionals zijn ingespeeld. De PX-160 beschikt over 60 stuks en ook is het mogelijk om nog eens 10 eigen keuzes in te laden.

De laatste kun je halen van bijvoorbeeld het internet in MIDI-formaat en deze via USB inladen in de PX.

Het handige aan de ingebouwde songs is, dat je ook zelf kunt aangeven of het linker- of rechterhand gedeelte afgespeeld moet worden.

Zo krijg jij dus ruimte toegewezen om dat deel dat niet wordt afgespeeld respectievelijk met je linker- of rechterhand te oefenen terwijl het andere deel lekker meespeelt.

Opname mogelijkheid

Naast de interne songs geeft de PX-160 je ook nog de mogelijkheid om zelf een liedje op te nemen. In dit geval gaat het om twee sporen.

En dat is net genoeg om je linker- of rechterhandspel mee te oefenen.

Wat je dan doet is, dat je bijvoorbeeld eerst je spel voor je linkerhand opneemt op de 1e track en daarna het rechterhandgedeelte op de 2e track en dat terwijl de 1e afspeelt.

Dan kun je naar willekeur maar één track laten afspelen terwijl je met de andere hand aan het oefenen gaat.

Het is maar mogelijk om 1 song zelf op te nemen. Deze kun je wel naar je computer verzenden voor opslag zodat je die later weer kunt inladen.

Alles wat je na de 1e song op de PX-160 opneemt, dat verwijdert het voorgaande, vandaar deze oplossing.

Overige functies

Op de PX-160 digitale piano vind je nog een aantal handige instellingen. Zo kun je nog het volgende activeren:

 • Transponeren: hiermee kun je het bereik wat betreft toonhoogte van het klavier verhogen of verlagen
 • Tuning: hiermee kun je in stappen van 1Hz de toonhoogte veranderen
 • Equal temperament tuning: hiermee kun je de tuning van het instrument aanpassen aan verschillende soort muziekstijlen. Denk maar aan klassiek of Arabisch. Dit is een functie die je eigenlijk niet tegenkomt op een instrument in deze prijsklasse. Dus best wel uniek.

Metronoom: ideaal voor het oefenen en je wordt in staat gesteld het aantal beats per maat, volume en tempo aan te passen.

Aansluitings
mogelijkheden

Aan de achterkant van de Casio PX-160 vind je de connectiviteit met de buitenwereld. Zo heb je:

 • USB-aansluiting: voor het maken van connectie met een computer en deze is van het type plug en play, dus drivers heb je niet nodig. De aansluiting kan ook dienen voor MIDI-controller toepassingen waarbij de PX dus als zodanig dienst doet.
 • Line Out: hiermee sluit je de PX aan op een externe versterker of een PA-systeem.
 • Sustain-pedal jack: hiermee kun je de meegeleverde SP-3 sustain-pedaal op aansluiten.
 • Pedal-connector: deze bevindt zich aan de onderkant en is bedoeld voor het drie-pedalensysteem (SP-33) wat je apart kunt aanschaffen voor de PX
 • De PX-160 beschikt over twee koptelefoonaansluitingen en deze zijn beide aan de voorkant geplaats. Ze zijn van het type mini-jack, dat is dus 1/8 inch ofwel 3.5mm.

Een specifieke MIDI-in/out/thru poort is er niet aanwezig. Maar dat is niet zo een groot probleem omdat je MIDI-functionaliteiten middels de USB-poort kunt oplossen.

Accessoires en opties

Voor de PX-160 zijn er een aantal accessoires verkrijgbaar, deze zijn:

 • Keyboard-standaard CS-67p
 • Sustain-pedal: SP-2
 • Triple pedal board: SP33
 • Soft case

Concurrentie

Natuurlijk zit de concurrentie niet stil en wil je toch even weten wat de markt nog zoal te bieden heeft, kijk dan naar de:

 • Yamaha P-115
 • Yamaha P-45
 • Korg B1

Conclusie

De Casio Privia PX-160 digitale piano is een zeer compleet instrument voor de prijsklasse waarin het valt.

Je krijgt voor het geld een keyboard dat over gewogen toetsen beschikt en gebruikmaakt van Casio zijn Tri Sensor Hammer-techniek voorzien van Ebony&Ivory feel.

Dan praten we ook over een instrument dat 128-stemming polyfoon is, over opnamemogelijkheden beschikt en lesfunctie.

Wat wel een nadeel kan zijn is, dat er geen weergavescherm aanwezig is en er geen aparte MIDI-poort aanwezig is.

Los van dat alles, de Casio PX-160 is een compact en draagbaar instrument, die ook nog eens fantastisch klinkt en zowel voor de beginner als de pro in een opnamestudio voldoende mogelijkheden biedt.