Eindmix en omgaan met compressie

Wil je er zeker van zijn dat de eindmix stevig en gelijkmatig klinkt dan kun je ook overwegen om gebruik te maken van compressie. De compressor/limiter zorgt er namelijk voor dat de dynamiek van je eindmix in toom blijft. Een ander voordeel is, indien je gebruik hebt gemaakt van galm voor instrumenten als de snaardrum of voor je zang dat ook deze meer nadruk krijgen en getimed klinken.

Nadeel compressie

Wat je wel als nadeel binnenhaalt met het gebruik van compressie is dat er voor een deel ruis kan ontstaan en ook dat de wat hogere frequenties weggenomen kunnen worden. Daar is het dan van belang dat je de compressie van de juiste waarden voorziet.

Probeer ervoor te zorgen dat alleen signaalpieken van een bepaalde waarde worden bewerkt. Je kunt dan denken aan een waarde tussen de drie en zes dB bij het bepalen van de drempel. Daarnaast zijn gematigde ratio’s tussen de 2:1 tot 4:1 al goed om een tevreden resultaat te bereiken.

Attack en release

Waar je ook op moet letten is, dat het heldere karakter van de stereomix en de nadruk ervan behouden blijven. Bij een complete mix is er sprake van zeer veel informatie met als karakter dat deze informatie voor gedeelten ook onvoorspelbaar is. Vanwege deze eigenschap is het dan ook handig voor het attack en release gedeelte te kiezen voor een automatische instellingen.

Je kunt in dit geval ook kiezen voor een niet automatische instellingen. In dat geval om de attack van bijvoorbeeld de basdrum en basgitaar door te laten is het handig te kiezen voor een waarde dat zich ergens bevindt tussen de tien en veertig milliseconden. Hiermee doe je dus ook de aanslag goed tot zijn recht komen.

Let erop dat je niet al te korte attack-waarden gaat instellen. Hierdoor zal je stereosignaal niet helder klinken. Wat er namelijk gebeurt als je toch voor deze instelling kiest is dat de compressor direct in actie treedt indien er zich sporadische pieken voordoen in het signaal.

Ga ook niet te slordig om met de instellingen, want dan tast je de hogere frequenties aan. Heb je last van overige bijgeluiden zoals zuchten dan kun je overwegen een instelling van tussen de 300 en 500 milliseconden in te stellen.

Leave a Comment