Eisen General MIDI-standaard

Zoals je weet is de General MIDI standaard een uitermate praktisch hulpmiddel als het gaat om het onder andere afspelen van je MIDI-songs. Om de kwaliteit hiervan te waarborgen dient de GM-standaard aan bepaalde eisen voldoen.

De eisen die voor de GM-standaard gelden zijn het volgende.

16 MIDI-kanalen. Een GM-instrument moet tegelijk alle 16 MIDI-kanalen kunnen ondersteunen in verband met multi-timbraliteit.

Percussie. Percussie onderdelen moeten zich bevinden op MIDI-kanaal 10. Er dient een set van minimaal 47 drumgeluiden op de standaard manier volgens GM toegewezen zijn aan de toetsen.

Polyfonie. GM-instrumenten moeten in staat zijn om 24 noten aan polyfonie te ondersteunen. De noten moeten dynamisch toegewezen zijn. Van de 24 noten dienen er 8 toegewezen te zijn aan het percussie gedeelte waardoor er 16 overblijven voor andere instrumenten.

Presets indeling. Alle 128 preset sounds dienen ingedeeld te zijn op basis van type- en patch locatie volgens de GM-table.

MIDI-controllers. Alle GM-instrumenten moeten reageren op dezelfde set aan MIDI-controllers en de standaard bereiken van deze controllers moeten ook volgens standaard zijn. GM-instrumenten moeten bijvoorbeeld kunnen reageren op pitch-bend, velocity en aftertouch informatie.

Leave a Comment