img1-2592x1800

Keyboard kopen – Wat Past het Beste bij Jou

Wil je een elektronisch keyboard kopen voor jezelf of bijvoorbeeld iemand eentje cadeau doen?

Enig onderzoek van tevoren doen is van absoluut belang. Het aanbod is namelijk zeer groot en ben je nog niet zo thuis in de toetsten wereld, een miskoop is zo gemaakt.

Zo kun je vallen binnen de categorie beginner, maar een absolute pro is ook mogelijk.

Nog een factor waar je rekening mee moet houden is de ontwikkeling van de markt. Dat gaat zo snel en hou je het even allemaal niet bij, wellicht is er nog een beter model aanwezig dan het digitale keyboard dat je nu op oog hebt.

Laten we daarom snel aan de slag gaan, zodat je een verantwoorde keuze kunt maken.

Muzikale
begrippen
Keyboard kopen

Voordat we een aantal populaire modellen bespreken, is het handig te weten hoe het nu precies met het technische gedeelte zit.

De brochure, advertentie of verkoper zal namelijk een aantal standaardbegrippen vermelden. Daarnaast geven wij ook enig uitleg.

Muzikale
begrippen Keyboard kopen

MIDI

Bij elektronische toetsinstrumenten is interactie met overige apparatuur niet meer weg te denken. Denk maar aan je computer of een ander keyboard of synthesizer.

Speciaal hiervoor is het MIDI-protocol ontwikkeld. Ooit ergens begin jaren 80 waar een zekere meneer Dave Smith de grondlegger van is.

Deze meneer maakt ook zeer populaire synthesizers, maar daar hebben we het een andere keer over. In het kort, een synthesizer is een professioneel toetsinstrument waarmee je je eigen klanken kunt maken en meer.

MIDI zorgt ervoor dat verschillende muziekinstrumenten en overige apparaten elkaar kunnen begrijpen door overdracht en ontvangst van muziekdata.

Denk maar bijvoorbeeld aan het feit dat je een leuk muziekstuk kunt spelen, maar dat het toch nog iets verfijnder moet.

In zo’n geval kun je middels een notatieprogramma het geheel op je computer opnemen en daarna op een efficiënte manier verder bewerken.

Een groot scherm en professionele functies zoals bijvoorbeeld nootlengte of aanslag veranderen zijn een paar mogelijkheden. Het programma Steinberg Dorico is daar een voorbeeld van.

Maar goed, dat terzijde, het gaat erom dat je weet waar MIDI voor staat en wat je ermee kunt doen.

Tegenwoordig is bijna elk elektronisch muziekinstrument ervan voorzien.

Toetsen en aanslag

Aantal toetsten en hoe deze reageren op het indrukken, de aanslag namelijk, dat is ook van belang om in de gaten te houden.

Hier is het belangrijk waar je eigenlijk naar op zoek bent.

Wil je goed piano leren spelen, dan is het belangrijk dat je voor een digitale piano met gewogen toetsen kiest.

Gewogen toetsen verschillen van gewicht en dat zorgt ervoor dat er wat weerstand aanwezig is bij het indrukken. De weerstand is weer van belang om expressiviteit in het spel te brengen.

Een professionele pianist kan er absoluut niet zonder en oefent er als ware vanaf de eerste dag mee.

Dus heb je inspiraties richting die kant of je wilt gewoon goed expressief kunnen spelen, kijk of je digitale piano van gewogen toetsen is voorzien.

Maakt de aanslag niet zoveel uit, met ongewogen toetsen kom je ook verder. Hier zijn dus alle toetsen even zwaar en die zijn van kunststof gemaakt.

Digitale keyboards zijn voornamelijk hiermee uitgerust. En dat geldt ook voor de meeste overige elektronische toetsinstrumenten. Denk maar aan een synthesizer of een controller-keyboard.

Een controller keyboard gebruik je om een ander muziekinstrument mee aan te sturen waarbij MIDI de brug vormt.

Aantal toetsen is afhankelijk van het doel waar je het keyboard voor gaat gebruiken. Een algemene indeling is 88, 76, 61 en 49 toetsen.

Synthesizers en digitale keyboards zijn vaak uitgerust met 61 toetsen. De standaardpiano en vleugel met 88. Ga je voor een digitale piano, dan is het vaak een keuze tussen 76 en 88 toetsen.

Controller-keyboards bezitten meestal 49 toetsen, maar het kan ook meer of minder. Denk maar desktop gebruik waar compactheid van belang is.

Ook meer kan, bijvoorbeeld 88, dan hebben we het over professionele controllers die bijvoorbeeld door bands of in opnamestudio’s worden gebruikt.

Ook hier geldt weer, wat is je doel voor gebruik.

Gaat het om piano spel, ben je gewoon een hobbyist en moet je letten op de uitgaven. Of speelt compactheid een rol en vervoer. Kortom, een hoop zaken die per persoon verschillen.

Eén ding staat voorop, voor een ieder is er een oplossing.

Opname mogelijkheid

Wil je zonder gebruik te maken van een computer ook met je digitale piano of keyboard kunnen opnemen?

Sommige exemplaren bieden de mogelijkheid om je muziekspel op te nemen. Middels de optie “Recording” wordt dit vaak aangeduid en daarnaast is er ook variatie in aantal sporen. Dus hoeveel verschillende melodielijnen je uiteindelijk kunt afspelen.

De mogelijkheid bestaat ook dat je je stem of overige geluiden om je heen kunt opnemen middels een microfoon.

In zo’n geval spreken we van een “Sampler” en dit kan een optie zijn bij digitale keyboards.

Creaties opslaan

Bij het maken van eigen opnamen zal ook de ruimte een rol spelen om alles op te slaan. Hoe meer geheugen, des te meer je kunt bewaren.

Kijk naar de specificaties hiervoor.

Zo kan het bijvoorbeeld in de vorm worden aangegeven dat je 50 eigen gemaakte geluiden kunt opslaan of dat je 10 songs bestaande uit 4 sporen van maximaal 5 minuten kunt bewaren.

Het kan ook gewoon in megabytes worden aangegeven. In ieder geval wordt er dan mee bedoeld dat je eigen creaties kunt opslaan en dat is zeer handig.

Soms bestaat de mogelijkheid ook voor gebruik van een USB-stick.

Geluiden

Bij het kopen van een keyboard of digitale piano zullen de specificaties ook iets omtrent geluiden vermelden.

Wil je over een flink arsenaal aan geluiden bezitten, een elektronisch keyboard heeft dan de voorkeur boven een digitale piano.

Het laatste kan ook over een keuze beschikken, alleen is dat wat beperkter en zullen de klanken vaak in de categorie piano vallen.

Bij een digitaal keyboard is het arsenaal aan geluiden zeer breed. Piano’s, gitaren, trompetten, drums, je noemt het maar op en het zal er vaak onderdeel van uit maken.

Begeleiding

Moet je naast je muziekspel ook over begeleiding beschikken?

Auto accompaniment, arranger keyboard of styles, dat is waar je op moet letten.

In zo’n geval beschikt je keyboard namelijk over voorgeprogrammeerde ritmes en vaak ook nog ondersteunt middels automatisch akkoorden.

Op deze wijze dien jij alleen je melodie te spelen. Let ook op aantal stijlen en variaties. Hoe meer, des te meer vrijheid je hebt.

In- en uitgangen

Een digitaal keyboard of piano zal vaak over ingebouwde speakers bezitten. Dus kun je zo aan de slag.

Een koptelefoonaansluiting is ook handig als je in stilte wilt spelen.

Wil je echter van een professionele geluidsinstallatie gebruikmaken, je keyboard dient dan voorzien te zijn van audio outputs.

Afhankelijk van het model kan het wel of niet aanwezig zijn en indien zo, in mono of stereo vorm.

Polyfonie en multitimbraal

Bij een digitaal keyboard zal polyfonie een belangrijke rol spelen met name als je ook opnames maakt.

Polyfonie betekent het aantal toetsen dat je tegelijk kunt indrukken die geluid produceren. Hoe hoger de polyfonie des te meer vrijheid je hebt.

Ook speelt multitimbraliteit daarbij een rol.

Multitimbraal heeft te maken met het feit dat het keyboard tegelijk verschillende klanken kan produceren.

Ook hier geldt weer, hoe hoger des te beter. In het algemeen is 16 een mooie waarde, maar per instrumentklasse kan dit meer of minder zijn.

Welk soort digitale keyboard kopen

Nu je wat bekend bent met de technische termen, is het handig te weten wat voor soort keyboards er allemaal zijn.

We zijn één en ander al tegengekomen. We gaan er nu wat dieper op in. Zie hetgeen hieronder als een soort hoofdindeling.

In de praktijk vind je overlapping, maar heb je eenmaal wat ervaring, dan kun je zo voor jezelf een gerichter onderscheid maken.

Enkele grote merken op dit moment binnen deze categorie zijn: Yamaha, Korg, Roland, Kurzweil, Wersi, Casio en Ketron.

Keyboard Workstations

We hadden het er al over gehad dat je eventueel met MIDI kunt communiceren met de computer om je muzikale ideeën verder uit te werken.

Wil je echter de vrijheid om dat ook zonder computer te kunnen of reikt je budget er nog niet toe om muzieksoftware en een speciale computer aan te schaffen, een keyboard workstation is het antwoord.

Dit type keyboard beschikt over een eigen uitgebreide compositie gedeelte en daarnaast nog een hoop geavanceerde opties.

Gewogen toetsen kunnen ook een onderdeel uitmaken. De prijs kan hoger uitvallen dan overige types, maar je hebt dan ook wel wat voor het geld.

Let er wel op, ben je een starter, de opties kunnen dan wat overweldigend overkomen of zullen enig verdieping vergen

Wil je niet de geavanceerdheid van een workstation keyboard maar wel automatische begeleiding ofwel auto-accompaniment, ga dan voor de arranger keyboard. Dit type keyboard zorgt ervoor dat begeleiding van je muziekstuk niet voor jou rekening is, daar zorgt het keyboard voor.

Jij moet je alleen concentreren op je muziekspel en de rest komt er vanzelf. Ook bij dit type keyboard kun je als beginner met een hoop geavanceerde opties te maken krijgen. Maar het is de moeite waard om je er absoluut in te verdiepen.

Digitale piano

De digitale piano is een handige vervanging van een echte piano.

Het digitale variant is vaak compacter en weegt minder vergelijken met een authentieke piano of vleugel. Naast “compactheid” is het voordeel ook, dat je over gewogen toetsten beschikt en zeer realistische piano geluid.

Ook hoef je je niet drukken te maken omtrent het stemmen van het instrument.

Controller keyboard

Heb je al een computer in bezit met leuke muzieksoftware of misschien beschik je over een geluidsmodule, een controller keyboard is meer dan genoeg.

Bij een controller keyboard ontbreekt de klankopwekking en ligt de nadruk op MIDI-mogelijkheden.

Synthesizer

Dit type instrument is met name bedoeld als je graag over een zeer breed palet aan klanken wilt beschikken met daarbij de optie om volledige eigen sounds te creëren.

Het laatste is niet altijd iets wat standaard is, maar het grote voordeel is dat het apparaat met name bedoeld voor gebruik in een band, maar uiteraard thuis kan ook.

Vooral als je van porgrammeren houdt. Een synthesizer heeft geen ingebouwde speakers, dus zal je altijd voor een versterker en boxen moeten zorgen.

Conclusie

Je ziet het een keyboard kopen vergt enig huiswerk.

Er zijn namelijk een hoop dingen om op te letten.

Maar heb je de tijd genomen om dit artikel wat door te spitten, dan heb je een goede basis opgebouwd waarmee je je kunt oriënteren of als hulp bij aanschaf gebruiken.

Leave a Reply