Kleur geven aan zangstem

Er zijn verschillende manieren om het zanggeluid aan te dikken. Een mogelijkheid is dat je een bepaalde passage die je extra stevigheid wilt meegeven nogmaals door de zanger laat inzingen. Een andere mogelijkheid is dat je achtergrondzangers gaat toevoegen aan het geheel die bepaalde passages meezingen. Afhankelijk of je gaat voor kleurverschil of niet in stem kan de keuze hiervoor vallen op het laatste.

Wil je dat het geluid homogeen van aard blijft dan dien je dus voor de eerste optie te kiezen. Het enige probleem met achtergrondzangers is dat er misschien wat verschil in timing kan ontstaan omdat de originele zanger hier vaak het meeste controle over heeft.

Oppeppen meerdere zangstemmen

Klinkt zang dat bedoeld is al lead wat magertjes dan heb je ook de optie om de achtergrondzang voor een groot deel in het midden van het stereobeeld te plaatsen. Neem je hierbij de frequenties in het hoge gebied mee dan creëer je daardoor een gelijkmatig geluid. De frequenties in het laag laat je in dit geval dan met rust.

Wil je de situatie creëren dat je een partij zang dat door andere personen wordt ingezongen in de mix meer op de voorgrond komt dan kan je in dit geval er juist voor kiezen om deze stemmen voor een groot deel uit het midden van het stereobeeld te halen.

Belangrijk bij het inbrengen van meerdere stemmen in de mix is dat je ervoor zorgt dat deze niet de hele mix in bezit nemen. Door effectief gebruik te maken van effecten en EQ kun je ervoor zorgen dat de diverse stemmen apart in de mix worden vertegenwoordigd zodat het heldere karakter van de mix overeind blijft.

EQ, effecten en zang

Met EQ dien je in deze opzet dan zodanig te spelen dat er tegenstellingen ontstaan in de diverse stemmen. Hetzelfde geldt voor de effecten. Maak hier ook gebruik van diverse effecten. Door deze toepassing creëer je dan een scheiding dus de stem van de leadzanger en de stemmen van het achtergrondkoor.

Je zou hier dan kunnen denken aan een inregeling van de EQ op een zodanige manier dat deze de achtergrond stemmen een donkere tint meegeven. Dit effect versterk je dan door de juiste dosering van de volumefader en als effect gebruik je dan galm. Deze instellingen zorgen ervoor dat er een indringend geluid ontstaat.

Een alternatief in dit geval is gebruik te maken van de methode van artificial double tracking. Deze methode maakt dan in plaats van galm gebruik van het delay effect.

Een andere manier om een voller geluid te creëren is gebruik te maken van technieken zoals Pitch Shifter en Harmonizers. Naast de totstandbrenging van een vol geluid zorgen deze effecten er ook voor dat de zang warmer klinkt.

Alternatief bewerkingen zang

Bovengenoemde effecten zijn niet alleen in hardwarmatige vorm te verkrijgen er zijn ook softwarematige alternatieven als het budget het niet toelaat om de hardwarematige variant aan te schaffen.

Ook zijn multi FX-processoren vaak uitgerust met diverse versies van pitch shifters . Waar je op dient te letten bij het gebruik maken van een pitch-shifter is dat deze het toonbereik van de zanger volledig moet omvatten.

Pitch-shifter

De pitch-shifter zal namelijk over het algemeen geen moeite hebben met het volgen van de toonhoogte. Waar de pitch shifter wel moeite mee kan hebben is het volgen van de natuurlijke voortbrengingen van de zang zelf. Hier moet je dus denken aan de keel, stembanden resonantie etc.

Wil je het risico niet lopen dat het misgaat bij het gebruik maken van een pitch-shifter dan kun je beter gebruik maken van het overdubben. In dit geval sterk je het geheel dan aan door de passage nogmaals in te zingen.

Chorus, galm en achtergrondstemmen

Je kunt ook overwegen om chorus toe te passen. Wel dien je hier de kleuring in het oog te houden en dan met name als je dit voor de achtergrondstemmen gaat gebruiken. Dit kan soms verhogend werken.

Ook galm kan goed doen in de situatie van achtergrondstemmen. Hier kun je dan het signaal naar de FX-processor sturen en deze over twee kanalen laten terugsturen waar je in dit geval het originele signaal niet in de mix brengt. Het sturen van het signaal naar de FX-processor kun je doen middels de direct-out. Ook kun je de Auxiliaries inzetten om het geluid te bewerken.

Zang en akoestiek

Als je spraak gaat opnemen dan is het beter gebruik te maken van een ruimte waar de akoestiek neutraal is. Effecten pas je pas toe in de mix.

Wel heeft het opnemen van spraak in een neutrale ruimte het gevolg dat er weinig feedback aanwezig is waardoor je de kans oploopt dat jij je eigen stem niet kunt herkennen. Dit heeft weer gevolg dat je belevenis een verkleurd beeld krijgt waardoor jij je misschien als zanger onzeker kunt voelen.

Voor deze situaties is het mogelijk om de volgende oplossing te gebruiken. Hier kun je dan overwegen om reflectieschermen in te zetten. Het gebruik maken van reflectieschermen heeft een aantal voordelen. Zo blaast het weer leven in je stem en tegelijk zorgt het er ook voor dat jij je op de juiste manier kunt plaatsen in de opname waardoor je geen gedesoriënteerd beeld van jezelf hebt.

Zang en opname

Wanneer je spraak gaat opnemen let er dan ook op dat er geen bijgeluiden ontstaan. Ook dien je er op te letten dat de ondergrond waar je van gebruik maakt, niet glad is. Het beste indien er sprake is van een gladde ondergrond is, dat je daar wat dempend materiaal neerlegt zodat de reflecties worden weggedrukt.

Om allerlei negatieve effecten bij de opname van spraak te voorkomen is het handig gebruik te maken van een microfoon dat de beschikking heeft over een grootmembraam dat je ook voor zangdoeleinden kunt inzetten. Daarbij is het gebruik van een plopfilter zeer handig. Houd hierbij een afstand aan van ongeveer tussen de tien tot dertig centimeter van de microfoon.

Maak ook liever geen gebruik van de inzet van EQ bij het maken van de opname. Het is beter te kiezen voor een goede microfoonplaatsing en zorg te dragen voor een zelf gecreëerde goede akoestiek.

Bij zang spelen een aantal elementen een belangrijke rol. Hier kun je dan denken aan effecten, EQ en akoestiek. Om de juiste kleuring aan je zangstem mee te geven dien je te kiezen uit een combinatie van deze elementen. Naast de inzet van kunstmatige middelen heb je hierbij ook nog altijd de keuze om te gaan voor natuurlijke oplossingen.

Leave a Comment