microfoon-voor-pc-mac

Microfoon voor PC – Mac, laptop, iPad of tablet

Heb je een microfoon voor de pc in bezit of ga je er eentje kopen, de volgende stap is het aansluiten. Afhankelijk van om wat voor type microfoon het gaat, kan de aansluiting verschillen.

Je kunt bijvoorbeeld een condensator microfoon hebben met XLR connectie, maar een dynamische mic met een jack is ook mogelijk. Zijn PC spelletjes je ding, dan kun je ook gaan voor een speciale gaming headset.

Naast XLR of jack heb je ook nog als aansluitingsmogelijkheid de USB-poort, Firewire of Thunderbold.

Door de bepaalde connectie mogelijkheid die een microfoon bezit, kan de juiste verbinding met je PC, Mac, laptop, iPad of tablet gemaakt worden.

En dat maakt het dat er voldoende flexibiliteit aanwezig is zodat er altijd een oplossing voorhanden ligt.

Bruikbaar audio signaal

Maar er is nog iets belangrijks als het gaat om het maken van een verbinding op de juiste manier.

Het zorgt er namelijk voor dat een goed signaal je computer binnenkomt en dat is zeer belangrijk.

Komt er slecht geluid binnen, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit en zal het resultaat eronder lijden.

Wanneer we het over computer hebben in dit artikel, kun je daarvoor in plaats ook gewoon de laptop, tablet, iPad of Mac onder verstaan.

Bruikbaar audio signaal

Microfoon voor pc  ingang

In principe is eigenlijk simpel om de juiste connectie te maken tussen je computer en je microfoon.

Tegenwoordig zijn bijna alle apparaten binnen deze categorie voorzien van een zogeheten standaard mic input. En je raadt het al, dat staat voor microfoon-ingang.

Deze ingang is vaak ook makkelijk te vinden omdat de fabrikanten ervoor kiezen om deze naast de koptelefoon of headset ingang te plaatsen.

Dus weet je die te vinden, dan zit je vaak al goed inzake de koppeling van je mic.

Wat wel een probleem kan vormen is de soort aansluiting en de kwaliteit. Dien je af en toe een opname te maken en is kwaliteit niet echt van belang, dit is de standaardaansluiting een goede oplossing.

Ben je echter professioneel bezig zoals het runnen van een opnamestudio of gewoon een serieuze thuismuzikant, podcaster of filmaker, kwaliteit gaat dan een grotere rol spelen.

Microfoon op pc aansluiten

Om je microfoon op je pc aan te sluiten heb je een aantal mogelijkheden tot je beschikking.

Voor normaal gebruik met een pc zal er vaak sprake zijn van een ministekker. Deze is van het formaat 3.5mm en staat ook wel bekend als een 1/8 inch TRS-plug.

Je laptop of tablet zal over deze aansluiting beschikken, met name vanwege ruimtebesparing.

Ingeval van een desktop computer kan er sprake zijn van een ¼ inch microphone ingang, maar de 1/8 is vaker de standaard.

Waar de ingang zich bevindt dien je even uit te zoeken. Dat kan voor of achter zijn bij een desktop computer en bij een laptop of tablet meestal aan één van de zijkanten.

Soms worden ook standaardkleuren gebruikt. Voor de microfoon is dat meestal roze.

Heb je een USB microfoon van bijvoorbeeld de Mediamarkt of Conrad, dan plug je deze simpelweg in een van de beschikbare USB-poorten.

Mic instellen

Is de aansluiting eenmaal gelukt, dan dien je het niveau van het geluid te regelen middels de software op je computer.

Het programmaatje waarmee je dit instelt kan verschillend zijn en is ook afhankelijk van de fabrikant.

Bij de Mac kun je simpelweg de test doen middels Garageband. Eventueel kan Quick time ook dienst doen.

Heb je Windows, klik dan op met je rechter muisknop het speaker-icoontje zodat je bij de instellingen terechtkomt.

XLR aansluiting

Beschik je over een microfoon voorzien van een professionele aansluiting zoals XLR en je hebt geen audio interface tot je beschikking.

Gebruik dan een adapter die eventueel XLR naar 1/8 omzet of XLR naar 1/4.

Het beste is eigenlijk indien je over een dergelijke microphone beschikt, dat je gewoon een audio interface ertussen zet.

Dit omdat een microfoon met een dergelijk aansluiting van beter kwaliteit is en op deze wijze beter tot zijn recht komt. Gedoe met adapters is dan ook afwezig.

Geen of slecht geluid bij gebruik

Heb je problemen met het geluid bij de combinatie microfoon voor pc, een aantal oorzaken kunnen dan aanwezig zijn.

Kijk eerst of er niets mis is met de hardware. Verricht een mic test (indien je daar de beschikking over hebt) met een mengpaneel.

Werkt het daarmee, dan weet je dat de microfoon zelf niet het probleem is.

Je probleem dien je dan ergens softwarematig te onderzoeken. Heb je je microfone rechtstreeks aangesloten op je pc, doe het volgende.

Kijk of je het juiste apparaat (microfoon) hebt gekozen, dat zie je bij de instellingen. Als dat correct is, bekijk of het geluidsniveau juist is ingesteld. Bij Windows 10 bijvoorbeeld kies je voor “System” waarna je “Sound” selecteert.

Daar kun je de input selecteren, volume instellen en je microfoon testen. Controleer ook of de juiste drivers zijn geïnstalleerd.

Heb je een Mac, bekijk de systeeminstellingen van het geluidsgedeelte. Ga naar het onderdeel “input” en wees er zeker van dat je daar je microfoon hebt geselecteerd.

Ingebouwde geluidskaart computer voldoende?

Afhankelijk waar je je microfoontje voor wilt gebruiken, kan een geluidsinterface een oplossing zijn.

Je dient je er namelijk bewust van te zijn dat de ingebouwde geluidskaart waar je computer over beschikt, er namelijk eentje is waar de fabrikant niet echt state-of-art componenten in heeft verwerkt.

En eigenlijk is dat ook begrijpelijk. Normale computers zouden zo onbetaalbaar worden voor de doorsnee gebruiker.

Maar dat is niet alles. Beschik je zoals eerder aangeven bij de combinatie microfoon voor pc over een bepaald type mic zoals een condensator variant.

Deze valt niet rechtstreeks aan te sluiten op het mic-poortje van je comp. Op basis van dit soort gegevens kun je dan de afweging maken.

USB microfoon

Verkies je iets meer kwaliteit dan de standaardaansluiting die je laptop of computer biedt, kijk dan naar een USB microfoon.

Dit type mic is in het algemeen van beter kwaliteit en het grote voordeel is, dat je de aansluiting maakt middels de USB-poort. Een speciale kabel is dus niet nodig.

Ongeacht het medium waar je de beschikking over hebt, de aansluiting is zo gemaakt. Een IPad, desktop computer of een tablet, het maakt allemaal niet uit.

Ook ben je vaak niet afhankelijk van speciale software. Of in die zin, zonder software van de fabrikant valt er vaak al direct met een USB mic te werken zodra je deze uit de verpakking haalt.

Omdat USB over een techniek beschikt die ook wel bekend staat als plug-and-play kun je er zo mee aan de slag bij de combinatie microfoon voor pc.

Nog een leuk extraatje is, dat het helemaal niet nodig is dat je extra hardware dient aan te schaffen. Denk maar aan een geluidskaart met fantoom-voeding.

Dat scheelt dus ook weer in de kosten.

USB mic en mogelijkheden

Natuurlijk dien je niet direct de eerste en beste USB microfoon die je ziet aan te schaffen.

Wil je de juiste microfoon op je pc aansluiten, dan dien je eerst te kijken naar de eisen die er voor jouw specifieke situatie gelden.

We hebben al aangeven, kwaliteit kan een rol spelen. Is dat het geval en je budget is wat beperkt, met een USB-mic haal je al veel betere resultaten ten opzichte van de standaard microfoon aansluiting op je pc.

Ga je een stapje verder en je wilt bij de combinatie microfoon voor pc je mic gebruiken om bijvoorbeeld stemgeluid op te nemen, handig is dat je kijkt of het exemplaar ook over een koptelefoon uitgang beschikt.

Op deze wijze kun je namelijk direct monitoren middels een headphone of koptelefoon.

Wat je aan het zingen bent, dat hoor je ook direct en zo zullen je opnames in je opnamestudio van betere kwaliteit zijn.

Gebruik van je microphone

Bij het aansluiten van je microfoon op je pc dien je er ook op te letten op wat voor wijze je deze denkt te gaan gebruiken.

Ga je de microfoon gewoon in je hand houden, een handheld type is meer dan genoeg.

Wil je echter goede kwalitatieve opnames maken, een microfoonstand met shockmount zorgt voor nog meer wonderen.

De shockmount zorgt ervoor dat trillingen mooi weggewerkt worden. Vaak wordt er bij aanschaf al een klein standaardje meegeleverd voor op je bureau dus zit je deels al goed.

Ook het overwegen waard is (als helemaal perfect moet zijn) dat je de aanschaf van een opnamecabine overweegt.

Zo bereik je een optimaal akoestisch resultaat.

Aanbod microfoon voor PC USB

Dat het aanbod aan USB mics beperkt is, is helemaal niet het geval. Bijna alle fabrikanten hebben ingezien dat USB gewoon een standaard vormt, dus is dat ook verder ontwikkeld.

Ga er maar vanuit dat elke gevestigde fabrikant wel een USB exemplaar op de plank heeft staan.

Het enige is, dat je zelf even op onderzoek dient uit te gaan. Om je hierbij wat te helpen sommen wij een aantal USB microfoons voor je op die het aanschaffen absoluut waard zijn.

Klik op de link om de huidige prijs en de aanbieder te zien bij wie je de microfoon kunt aanschaffen.

USB Audio interface

Natuurlijk dien je niet direct de eerste en beste USB microfoon die je ziet aan te schaffen.

Wil je de juiste microfoon op je pc aansluiten, dan dien je eerst te kijken naar de eisen die er voor jouw specifieke situatie gelden.

We hebben al aangeven, kwaliteit kan een rol spelen. Is dat het geval en je budget is wat beperkt, met een USB-mic haal je al veel betere resultaten ten opzichte van de standaard microfoon aansluiting op je pc.

Ga je een stapje verder en je wilt je microfoon gebruiken om bijvoorbeeld stemgeluid op te nemen, handig is dat je kijkt of het exemplaar ook over een koptelefoon uitgang beschikt.

Op deze wijze kun je namelijk direct monitoren middels een headphone of koptelefoon.

Wat je aan het zingen bent, dat hoor je ook direct en zo zullen je opnames in je opnamestudio van betere kwaliteit zijn.

Mic en audio interface preamps

Belangrijk bij deze setup is, dat je je microfoon kunt gebruiken in combinatie met de geluidsinterface waar je voor kiest.

Een audio interface heeft daarnaast een interessante mogelijkheid en dat is, dat je de beschikking hebt over preamps.

Dit onderdeel van je sound interface is namelijk verantwoordelijk voor het op juiste hoogte brengen van je mic signaal zodat je computer een bruikbaar signaal binnenkrijgt.

Omdat de fabrikant speciaal hieraan aandacht besteedt zal de kwaliteit dus ook stukken beter zijn vergeleken met de standaard mogelijkheid die je laptop, tablet, pc of Mac biedt.

Hetzelfde geldt ook wanneer je bijvoorbeeld een speelgoed of mini microfoon gebruikt.

Ook dien je de op maat geschreven software niet te vergeten. Daardoor ben je nog beter in staat om elk hardwarematige detail van je audio interface en je microfoon te gebruiken.

Insteekkaart computer

Een insteekkaart voor je computer als je gebruikmaakt van een USB audio interface heb je niet nodig.

Omdat er sprake is van USB dien je alleen een verbinding te maken middels een USB kabel en de USB poort en klaar is kees.

Zo ben je mobiel met je setup en ben je ook niet afhankelijk van een desktop computer.

Naast de mogelijkheid om je microfoon aan te sluiten, biedt een audio interface je ook de mogelijkheid om muziekinstrumenten met een lijnuitgang aan te sluiten.

Daarbij heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen voor “Instrument” of “Line” zodat je ook je gitaar (TS-kabel) met bijvoorbeeld zang kunt combineren.

Tussenstap aansluiten mic op pc middels audio interface

Waar je op moet letten nu je gebruikmaakt van een USB-audio interface is, dat het aansluiten van je microfoon op bijvoorbeeld je laptop op een andere manier verloopt.

Je zult je microfoon namelijk moeten aansluiten op je audio interface en dan met een XLR-kabel.

Dit is met name van groot belang als je over “grote” afstanden werkt.

Is je geluidsstudio klein en je doet alles op een werktafel met een jack-kabel kom je ook weg.

Condensator microfoon en MIDI-interface

Let ook op het type microfoon die je hebt. Is deze namelijk een condensator microfoon, dan heb je vaak phantom-power nodig.

Dit is extra elektrische voeding van 48v en daarvoor is er een switch aanwezig zodat je deze aan of uit kunt schakelen.

Om het plaatje helemaal compleet te maken en indien je naast gitaar en mic ook gebruikmaakt van MIDI-apparatuur, dan is het handig als je audio interface over een ingebouwde MIDI-interface beschikt.

Zo hoef je niet nog eens apart zo een interface (al dan niet via USB) aan te schaffen.

Aanbod USB Audio Interfaces

Hieronder sommen wij een aantal interessante audio interfaces voor je op. Klik op betreffende link voor verdere informatie inzake prijs en aanbieder.

Conclusie

Een microfoon voor de pc aansluiten kan op een aantal manieren. Je kunt de standaardmogelijkheden van je computer, laptop tablet of iPad gebruiken.

Maar je hebt ook de keuze om er een audio interface tussen te zetten. Het laatste heeft met name de voorkeur als je voor extra kwaliteit gaat.

Heb je eenmaal alles aangesloten, bekijk ook altijd even de instellingen inzake de combinatie microfoon voor pc. Op die wijze ben je ervan overtuigd dat je het optimale haalt uit de opstelling.