Muziekproducer

Wanneer het eenmaal tot een productie komt wat betreft je muziek dan houdt dat simpelweg in dat je muziek op een bepaald medium wordt geplaatst zoals een CD, zodat deze door de consument beluisterd kan worden.

Nu is het ook niet zo dat elke productie ook even goed klinkt. Het neerzetten van een productie vergt goede kennis en geduld. Daarom wordt dit onderdeel op professioneel niveau vaak overgelaten aan een muziekproducer.

Muziekproducer

De muziekproducer zorgt ervoor dat het produceren van je muziek op een bepaald medium in goed banen verloopt. Er wordt in dit proces gezorgd voor alles wat met het tot stand brengen hiervan te maken heeft. De producer staat als het ware los van het product. Hij of zij bekijkt het gehele proces vanuit zijn standpunt zodat er een resultaat naar voren komt waar iedereen mee tevreden is.

De producer dient een professional te zijn op het gebied van muziek. Daarvoor dien je als producer in staat te zijn kritische beoordelingen uit te kunnen oefenen wat betreft de kwaliteit van het geluid, de gebruikte technieken, of de compositie juist in elkaar zit en of het geheel in harmonie klinkt.

Ook dient er een juiste persoonlijkheid aanwezig te zijn. Als producer wordt er van je verwacht dat het ook met je persoonlijke kant goed in orde zit. Je dient namelijk de muzikant door hoog en laag mee te slepen en daarbij dien jezelf altijd goed gehumeurd te blijven. Het vermogen om dit alles ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen dient dus aanwezig te zijn. Tactiek en geduld zijn hierbij belangrijke elementen.

Marketing

Een andere kant wat van belang is voor een producer is dat je ook gevoel dien te hebben voor het marketingtechnische gedeelte. Je dient namelijk te weten wat de consument wilt en hoe je dit gaat neerzetten zodat je aan de vraag van de consument kunt voldoen. Ook hier zal je verantwoording dienen af te leggen aan verschillende partijen. De partij vormt niet alleen de muzikant maar ook de muziekuitgever.

Keuze muziekproducer

Met een producer kun je op verschillende manieren in contact komen. Een van de manieren is dat de muziekuitgever je iemand aanbeveelt. Een andere manier is dat jij er zelf een uitkiest voor je band. Je dient in beide gevallen alert te blijven of de muziekproducer met wie je in zee gaat ook echt de bedoeling heeft om van jouw muziekproduct iets te maken.

Ook is het niet zo dat een bekende producer ook direct van elke muzikant een ster kan maken. Elke situatie is ook weer anders, succes zal dan ook nooit gegarandeerd kunnen worden.

Een andere mogelijkheid is dat je zelf je muziek gaat produceren. Je dient dan goed alles op een rijtje voor jezelf te zetten zodat daaruit blijkt dat je ook daadwerkelijk alle eigenschappen bezit die er van je taak als producer verwacht mag worden.

Kritische opstelling

Het is ook mogelijk dat je als producer bij het gehele muziekproductieproces aanwezig bent. Dus vanaf het stukje spelen tot het opnemen en mixen. Een nadeel dat er hierbij aanwezig kan zijn is dat je dan als producer geen afstand hebt van het geproduceerde materiaal. Het is van belang om als buitenstaander kritisch naar de productie te luisteren zonder er al te diep bij betrokken te zijn.

Soms kom je er niet onderuit dat bovenstaand proces zich zal voordoen. Dit zal dan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een bepaalde tijdsdruk op het project ligt. De technicus zal dan hierdoor uiteindelijk ook een producersrol gaan innemen.

Desondanks blijft het uiteindelijk van belang dat bij het neerzetten van je muziek er door een andere partij onafhankelijk naar gekeken dient te worden. Je dient namelijk niet te vergeten dat je product uiteindelijk bestemd is voor de consument.

De sound

Het is ook van belang dat je van tevoren aan de geluidstechnicus laat weten naar welke sound je toe wilt. Probeer daarom tijdens het muziekproductieproces anderen te laten horen naar welke kant je op wilt. Jij bent de muzikant, jij bent degene met het creatieve brein die iets unieks wilt neerzetten. Dit dient dan ook uiteindelijk in je definitieve productie naar voren te komen om zo om teleurstelling te voorkomen.

Eigen beheer

Maar gelukkig ben je als muzikant tegenwoordig rijkelijk voorzien van allerlei technische snufjes om uiteindelijk zonder tussenkomst van iemand geheel je eigen muziek te creëren en dit commercieel aan de man te brengen.

Creëer je alles in je eigen muziekstudio dan heb je helemaal geen inmenging van buitenaf. Je kunt de tijd eraan besteden die je denkt nodig te hebben. Alle ingrediënten die jou juist lijken kun je allemaal meenemen in de productie. Of het een succes wordt dat is vraag twee.

Je dient jezelf als muzikant ook te zien als een soort ondernemer. Ondernemen is risico. Door een compositie te maken erken je dit risico en dat dient je niet te weerhouden van je droom.

Je dient hierbij ook het onderscheidt te maken wat je eigenlijk wilt als muzikant. Wil je de professionele weg inslaan. Of wil je gewoon het geheel als hobby uitoefenen. Kies je voor het eerste dan is het wel te overwegen om gebruik te maken van een producer. Zit je in het laatste dan ben jij je eigen producer en heb je die hoofdpijn achter de rug.

Bij het creëren van je muziek dien je als groep of als eenling altijd een ding in gedachte te hebben en dat is, dat je zorgt voor een geluid dat een geheel vormt.

Alle klanken dienen in zodanige mate in je muziek naar voren te komen dat deze net datgene doen waar ze bedoelt voor zijn zonder hierbij storend over te komen. Hiermee creëer je in principe ook je eigen sound waardoor dit voor jou als muzikant een kenmerkende werking zal hebben.

Het aanhouden van een duidelijk contrast in je muziek is van zeer groot belang. Raak niet verstrikt in de gedachte dat jij je muziek van zoveel mogelijke effecten en melodielijnen dient te voorzien. Een gebalanceerd rustig beeld kan al flink wat goed doen.

Leave a Comment