Noise-gate en expander in combinatie met EQ

De noise-gate zal hoofdzakelijk worden ingezet in het geval je de beschikking wilt hebben over opnamesporen die ruisvrij zijn. Hetzelfde geldt voor de kanalen van je mengtafel waarover er signalen binnenkomen. Maar dit zijn niet de enige mogelijkheden om je noise-gate in te zetten.

Extra boost

Stel dat je een extra boost wil geven aan je drumsound bij het gebruik van galm. In dat geval dien je de noise-gate zodanig in te stellen dat deze de staart die ontstaat door de galm zo snel mogelijk afkapt zodra het geluid zich volledig heeft ontpopt. Door deze instelling krijg je een drumsound dat strak en duidelijk naar voren komt. Normaliter zal je dit effect ook op je effecten-apparaat dienen te hebben. Dus kun je het ook door middel daarvan instellen, het zal dan gaan om het effect gated-reverb.

Hetzelfde kun je ook doen door te experimenten met andere effecten zoals echo of flanger. Of dat je het toepast op de stem.

EQ en noise-gate

Net als bij de compressor die je in samenhang met EQ kunt gebruiken zodat bepaalde frequenties worden benadrukt waardoor de-essen mogelijk is zo kun je dezelfde combinatie ook toepassen bij de noise-gate. Door de EQ op zodanige wijze in te stellen ben je hierdoor ook in staat de gate–functie aan te wakkeren. Ook hier gebeurt de aansluiting op de side-chain.

EQ en gate in de praktijk

In de praktijk kun jij je dit als volgt voorstellen. Stel dat je te maken hebt met een muziekpassage waarbij het van belang is dat daarin de hihat en de snaardrum goed naar voren komen. In die zin dus dat er geen overspraak, ruis en bijgeluiden aanwezig zijn. Het is hier dan van belang dat je twee gates gebruikt in combinatie met EQ. Een voor de hihat en een voor de snaardrum.

In deze combinatie zonder EQ instellingen kun je de kans oplopen dat de gate zich ongecontroleerd gaat gedragen. Dit kan ontstaan door het feit dat andere signalen die afkomstig zijn van in de buurt gelegen instrumenten de gate ook kunnen triggeren.

Vanwege de eigenschap dat elke geluidsoort zijn eigen frequenties bezit en dat dit dus ook geldt voor de snaardrum en hihats is het mogelijk om de frequenties met behulp van EQ te scheiden. Hierdoor creëer je de situatie dat de gate selectief omgaat met frequenties en alleen zijn werking zal doen voor frequenties waarvoor je het instelt.

Heb je bijvoorbeeld met de hihat te maken dan kun je de frequentie tussen de 5-7 kHz ongemoeid laten en de overige frequenties kun je dan onderdrukken door gebruik te maken van filtering. De snaardrum in dit geval dien je dan bijvoorbeeld ongemoeid te laten in het frequentiegebied rond de 125/250 Hz. Hierdoor breng je de juiste scheiding teweeg tussen deze twee geluidsbronnen wat uiteindelijk je algehele mix ten goede komt.

Zang

Je kunt ook denken aan het geval je een zanger of zangeres hebt die wat moeite heeft met het in toom houden van de b, p, s en t-klanken. Overmatige benadrukking van deze klanken kan storend overkomen en vooral in het geval je al over een gecontroleerd signaal beschikt. Je hebt de optie in dit geval gebruik te maken van compressie maar dan loopje de kans dat je aan dynamiek zult verliezen en ook dat de helderheid van het geluid verdwijnt.

Ook hier zou je dan de hulp kunnen inroepen van een equalizer. Een andere optie is gebruik te maken van de expander die dan op het moment dat deze pieken zich voordoen het geluid in volume doet dalen. Door nu gebruik te maken van de combinatie EQ met de expander kun je ervoor zorgen dat de storende frequenties worden gefilterd en de niet storende frequenties onveranderd blijven.

Door deze combinatie kan de expander dan op het juiste moment getriggerd worden in samenhang met een juiste instelling van de threshold waardoor de storende klanken verdwijnen.

Voor het beïnvloeden van je geluid kun je diverse randapparatuur inzetten zoals de noise-gate en de expander. Echter ben je er dan nog niet helemaal. Om het uiterste uit deze apparaten te halen zal je deze in combinatie met de EQ dienen te gebruiken. Door deze combinatie ben je in staat de juiste match te maken tussen de sound en wat je wilt horen.

Leave a Comment