img1-2592x1800

Oppeppen van je pianoklanken

Wil je een pianoklank in het middengebied filtreren zonder dat er daarbij sprake is van klankverlies dan bevinden de geschikte frequenties zich hiervoor tussen de 500 en 900 Hz. Wil je meer helderheid dan zal je binnen het bereik van 5-6 kHz iets meer boost moeten geven en dat is iets wat ook gewenst is voor moderne muziek.

 frequenties

Heb je bij akoestische opnamen storende frequenties die zich in het laag bevinden, dan is de laag-af filter een goede uitkomst. Deze haalt namelijk de frequenties die onder de 100Hz ongewenst zijn weg.

Wil je een klassieke piano natuurlijker laten klinken middels wat verbetering, dan is een subtiele afname van de frequenties in het hoge gebied ruim voldoende.

Daarbij kun je ook nog een galm- effect gebruiken om een nog realistischer effect te creëren.

 frequenties

Galm

Wanneer er sprake is van een opname in een studio, dan zal galm ook een belangrijk onderdeel uitmaken van je productie.

Met galm probeer je een zelfde situatie van de omgeving dat in het echt bestaat te creëren. Hierbij heb je als groot voordeel dat jij dit zelf kunt beïnvloeden.

Wil je ook de akoestische eigenschappen van een piano in een opnamestudio behouden, dan kan er gebruik worden gemaakt van een room-galm effect waar de early reflections meer aandacht krijgen.

Door deze ingreep blijft er veel van het akoestische karakter van het instrument behouden.

Klinkt je akoestische piano niet zo lekker, dan kun je soms ook experimenteren met het toepassen van modulatie of delay-effecten.

Klinkt de klank van je digitale piano wat magertjes dan kun je er altijd nog wat chorus als effect overheen gooien. Hierdoor krijg je een voller en warmer geluid.