Steinberg AXR4 – Review

Review Steinberg AXR4

Thunderbolt 2 Audio-Interface

32-bit Thunderbolt 2 audio interface voorzien van hybrid microfoon preamps uitgerust met Rupert Neve SILK technologie.

Steinberg (bekend van met name hoogwaardige audio-software) richt zich met de AXR4T op de professionele muzikant. Ongeacht je achtergrond, ben je nu die topproducer, een serieuze muzikant of bezit je een opnamestudio, de AX4RT is gemaakt om de zwaarste taken op zich te nemen als het om audio-opnames gaat. Voorlopig werkt het apparaat alleen met de MAC computer. Support voor de PC is in aankomst.

Haal de beste deal binnen

Specificaties en

Behuizing Steinberg AXR4T

De AXR4T is verpakt in een 19-inch behuizing waardoor je de unit zo in een rack kwijt kunt. Uiteraard is plaatsing op je desktop ook helemaal geen probleem.

Dat het om een professioneel opname apparaat gaat bewijzen de specificaties. Zo is er sprake van hoge data overdracht dankzij de Thunderbolt 2 techniek.

Daarnaast zorgt de techniek ook voor een stabiele verbinding zodat audio data niet verloren gaat.

Bits en rates

Verder gaat het hier om een 32-bits geluidsinterface met een sample rate van 384 kHz. Wat inhoudt dat de bron nog exacter kan worden omgezet en dat creëert hoge audio kwaliteit.

Maak je voornamelijk live opnames, het is dan pure aanwinst.

Als je er ook van uit gaat dat wij als mensen tot 20 kHz kunnen horen en wil je natuurgetrouwe audio-opnames maken, dan dien je minimaal een dubbele sample rate te gebruiken.

Dit komt uit op ongeveer 40 Khz. Die 384 kHz is dus een hele interessante specificatie.

In- en uitgangen

Natuurlijk is het mooi als een audio interface over zulk soort getallen beschikt. Maar uiteindelijk dien je de mogelijkheid te hebben om die waarden daadwerkelijk te gaan gebruiken. En dat beseften ze ook bij Steinberg, dus is de AXR4T uitgerust met flink wat in- en uitgangen zodat je de capaciteiten van de machine ten volle kunt benutten.

In totaal beschikt het apparaat over maar liefst 28 ingangen.

Haal de beste deal binnen

Analoge en digitale aansluitingen

Het analoge gedeelte bestaat uit 4 combo-inputs en daarnaast 8 TRS-inputs. De 4 combo-inputs zijn aanwezig aan de voorzijde. Met deze inputs kun je of een XLR-kabel aansluiten, meestal zal dat een microfoon zijn.

Jack-kabels

Anderzijds heb je de optie om een TRS- (telefoonplug) of een TS-kabel, ook wel jack-kabels genoemd te gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld instrumenten met een line-uitgang (keyboard, elektrische piano of synth) inzetten binnen het opnameproces.

ADAT/S/PDIF AES/EBU


Dan heb je ook nog het digitale gedeelte. Hier heb je de beschikking over een 2 maal 8 kanaals ADAT/S/PDIF gedeelte of een 1 maal 8 ADAT gedeelte en een 1 maal 8 AES/EBU gedeelte.

Uitgangen

Bij de uitgangen gaat het om 8 TRS line-uitgangen en daarnaast de uitgangen betreffende het digitale gedeelte zoals hiervoor aangegeven, maar dan omgekeerd.

meer in- en outputs 

Uitbreidingsmogelijkheden

Het is mogelijk de AXR4T uit te breiden middels een uitbreidingskaart, daarvoor is er speciaal een digitale I/O slot aanwezig. Heb je een tekort aan inputs, het is mogelijk om drie stuks AXR4T’s aan mekaar te koppelen. Zo heb je dan opeens 84 inputs en 72 outputs om je muzikaal verhaal vorm te geven.

Gebalanceerde en ongebalanceerde signalen

Omdat je dus gebruik kunt maken van zowel TRS- of TS-kabels, kun je met de Steinberg AXR4T, gebalanceerde of ongebalanceerde mono-signalen gebruiken.

Afstand bron en geluid-interface

Dien je opnames te maken waarbij tussen bron en geluid-interface een grote afstand aanwezig is, dan dien je voornamelijk gebalanceerde kabels in te zetten om zo storingen te voorkomen.

combo-inputs

Wat dat betreft zijn de combo-inputs van de AXR4T zeer praktisch. Gaat het dus om een microfoon, een synthesizer, een elektrische gitaar of elektrische basgitaar, al deze apparaten zijn gewoon te comboneren met deze audio interface van Steinberg.

 

HI-Z connectie

Wil je een hoge impedantie instrument inzetten, zoals een gitaar, dan is ook dat mogelijk omdat de eerste twee combo-inputs tevens voor een HI-Z (hi-impedance) connectie geschikt zijn.

De overige twee combo-ingangen zijn alleen geschikt voor microfoons of digitale instrumenten.

Signaalsoort

Om probleemloos de AXR4T in te stellen op het juiste signaalsoort, is er een speciale selectie knopje aanwezig en bij het indrukken wordt je keuze ook op het scherm weergegeven.

48v

Phantom power

Maak je bijvoorbeeld gebruik van een condensatormicrofoon of ander muzikaal gereedschap die extra stroomvoeding vereisen, dan is dat perfect te comboneren met de AXR4T. De combo-inputs ondersteunen namelijk fantoomvoeding (48v) ofwel phantom power.

klankkleur

Mic preamps

Om een perfecte klankkleur voort te brengen zijn de combo-inputs op de AXR4T voorzien van hoge kwaliteit hybrid mic preamps uitgerust met SILK technologie.

De techniek is afkomstig van Rupert Neve Designs. Een befaamde mic preamp fabrikant.

Voor degenen die nog niet bekend zijn met deze fabrikant, het gaat hier om een pionier op het gebied van mic preamps.

Een hoop klassieke opnames zijn gemaakt met producten van Rupert Neve en de toegepaste analoge techniek is nu in een digitaal jasje gestopt en dat vind je terug in de AXR4T met behulp dus van de SILK technologie van Neve.

VCM

SILK techniek

De SILK techniek wordt middels Yamaha’s Virtual Circuitry Modeling (VCM) toegepast. SILK kun je toepassen op elke mic input kanaal. Wanneer geluid middels SILK wordt bewerkt, dan krijgt het een zodanige oppepper waardoor het lekker in de mix past.

Haal de beste deal binnen

Rupert Neve 

Red texture

Zonder SILK-bewerking loop je kans dat de aanwezigheid verloren gaat en dat is zonde van alle inspanning.

Op de AXR4T vind je twee modi als het gaat om het toepassen van SILK. Je hebt de RED-optie. Deze instelling zorgt ervoor dat negatieve feedback dat ontstaat bij de omzetter (output) wordt verminderd.

Tevens wordt ook de frequentie response onderhanden genomen waardoor er meer gelijkenis ontstaat met het geproduceerde geluid zoals dat van de vroegere preamp modellen van Rupert Neve.

De preamps die de AXR4T zelf gebruikt zijn afkomstig van Yamaha’s high-end digitale mixer-systemen. Wat ook wel bekend staat bij Yamaha als de Natural Sound filosofie.

Stevig en vol

Blue texture

Dan heb je ook nog de Blue texture mode. Die zorgt voor een stevig en vol geluid.

Je hebt tevens nog de optie om een texture control in te zetten en daarmee beïnvloed je de harmonische componenten van het geluid. Je bewerkstelligt daarmee dat je de afwijkingen van het originele geluid onderhanden kunt nemen.

SILK heeft nog meer invloed op het geluid als het gaat om het neerzetten van definitief muzikaal werk. De toegepaste EQ en reverb op de kanalen profiteren namelijk ook van de gedane SILK instellingen.

Jitter-probleem

Ga je met meerdere apparaten werken, synchronisatie problemen kunnen dan tevoorschijn komen.

Met de AXR4T heeft Steinberg dat opgelost middels SSPLL (Super Suppression Phase Locked Loop).

Deze techniek is gebaseerd op de duurdere clocking oplossingen.

Dat betekent dus dat je met de AXR4T op een professionele wijze een einde maakt aan het jitter-probleem en er dus geen hoorbaar verschil in audio ontstaat.

DAW-software

De AXR4T zal je gebruiken met bepaalde DAW-software. Ook daar zit het goed mee.

Omdat het een product van Steinberg is, is het systeem perfect afgestemd op gebruik met Cubase.

Echter, gebruik je een andere audio-sequencer, ook dan is er geen probleem.

De meest populaire DAW’s van dit moment zijn namelijk compatibel met de AXR4T.

DSP

Door gebruik te maken van effecten die worden voortgebracht door DSP-techniek (SSP3 DSPX) en met behulp van de dspMixFx AXR applicatie, kun je op een latency-vrije wijze genieten van je monitoring mix.

Mixer applicatie

De dspMixFx AXR mixer applicatie zorgt ervoor dat een pijnloze integratie setup met je DAW mogelijk wordt gemaakt.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aparte mixes voor de aanwezige muzikanten te maken. Je hebt namelijk toegang tot alle instellingen en routings.

Met de applicatie maak je de instellingen betreffende de DSP mixer en de DSP effecten.

De effecten die aanwezig zijn, zijn onder andere de REV-X reverb, een Sweet Spot Morphing Channel Strip voor compressie en een parametrische 3-bands EQ.

Ook is aanwezig de Yamaha Vintage Classic EQ61, die je sound een tint meegeeft van een equalizer zoals dat gangbaar was in de jaren 70.

Hetzelfde doet de Vintage Classic Compressor 276, alleen gaat het dit keer om een compressor.

routings

Matrix mixer

Ook is er een volledige 28*24 matrix mixer aanwezig in verband met de routings. Je kunt daarmee namelijk op een snelle en eenvoudige wijze de signaalwegen bepalen.

Tevens is het mogelijk om middels een metering-scherm alle levels van de in- en outputs in de gaten houden.

In totaal heb je de beschikking over 5 schermen. Naast de reeds genoemde schermen heb je ook nog een channels en een settings overzicht.

De mogelijkheid bestaat ook om je setting op te slaan zodat je op het juiste moment de juiste scene kunt activeren.

Haal de beste deal binnen

marketplace

Concurrentie

Kijk je naar de concurrentie, dan moet de AXR4T het opnemen tegen een aantal geduchte tegenstanders. Denk maar aan de Apogee Ensemble Thunderbolt, de Universal Audio Apollo 8 Quad en de RME Fireface UFX II. Deze laatste maakt geen gebruik van een Thunderbolt 2 connectie, maar gewoon USB 2.0.

Door gebruik te maken van de Thunderbolt 2 techniek is er sprake van een bi-directionele verbinding waarbij er sprake is van een zeer lage latency. Het laatste is namelijk iets wat zeer van belang is, als het gaat om op professionele wijze audio op te nemen en te monitoren (vertragingen zijn namelijk uit den boze).

 

bit

khz

the box

AXR4T pakket

De AXR4T wordt geleverd met Cubase AI (download code), zodat je direct aan de slag kunt met een 32-bits audio omgeving. Daarnaast vind je in de doos een stroomadapter, een setup guide en nog wat algemene informatie.

De AXR4T zelf weegt ongeveer 4,5 kg en meet 480 x 51.5 x 378 mm. Stroomverbruik bedraag 45w.

platform

Computersysteem

Zoals eerder aangegeven, je hebt nodig een Mac met OS versie 10.12, 10.13 of 10.14. Tevens minimaal 4GB aan ram en 1,5 GB aan vrije schijfruimte.

Dan moet er sprake zijn van tenminste een Intel i5 processor wil je goede resultaten bereiken.

Uiteraard dient je MAC nog over een Thunderbolt aansluiting te beschikken.

preamps

ins

stacks

outs

Conclusie

Met de AXR4T heeft Steinberg een zeer prachtig product op de markt gezet als het gaat om een professionele audio-interface. De samenwerking met Rupert Neve Designs en de expertise van Yamaha hebben ervoor gezorgd dat het met de geluidskwaliteit zeer goed is gesteld.

Natuurlijk hangt er aan al dit moois eveneens een mooi prijskaartje. En misschien dat het voor sommigen iets teveel is gevraagd maar aan de andere kant, ben je professioneel bezig, dan gaat kwaliteit voor.

Nog een punt van vermelding is, dat Pc-gebruikers helaas nog niet kunnen genieten van al dit moois. Los van alles, ben je op zoek naar een Thunderbolt audio-interface met body en bezit je een Mac? Wellicht dat de Steinberg AXR4T het antwoord is.

Haal de beste deal binnen

handige Steinberg AXR4 downloads

windows 10 driver nog niet beschikbaar

 Steinberg AXR4 Thunderbolt

macOS 10.12 · 10.13 · 10.14

Installation Guide

Steinberg AXR4

Operation Manual

Steinberg AXR4

Getting Started Guide

Steinberg AXR4

1 thought on “Steinberg AXR4 – Review”

Leave a Comment