Toonregeling en soort muziek

Als het op toonregeling aankomt dien je in principe een onderscheidt te maken qua soort muziek dat je gaat opnemen. Is er sprake van een akoestische piano dan zal deze van zichzelf al voldoende kracht beschikken om klanken voort te brengen die qua volume en klankeigenschappen op goed niveau zitten. Er is eigenlijk dan geen versterker nodig.

Ook is het zo dat bij akoestische muziek voorop staat dat het instrument zo natuurgetrouw mogelijk moet klinken. Met behulp van de omgevingsakoestiek kun je een zo goed mogelijke weergave van het instrument al zelf bereiken. Wat je rest is dan een goede plaatsing van je microfoon zodat je zo min mogelijk toonregeling nodig hebt.

Pop en rock

Bij moderne muziek zoals pop en rock is het allemaal wat anders. Vaak zullen er bepaalde frequenties in het geheel voorkomen die ongewenst zijn. Stel dat je een basgitaar hebt en een piano waarvan sommige klanken in het laag voorkomen dan zullen deze botsten met de klanken van de basgitaar. Gevolg is dat de basgitaar niet goed naar voren komt in de mix. Hetzelfde kan het geval zijn met zang. Heb je een instrument dan voornamelijk vertegenwoordigd is in het midden dan kan het de zang ook nadelig beïnvloeden.

Leave a Comment