img1-2592x1800

Yamaha DGX-660 Review – Digitale Piano op Steroïde

Muzikaal bezig zijn, zorgt voor vreugde. Nu kun je op een hoop manieren muziek maken. Denk maar aan zang en gitaar of middels een synthesizer of piano. Is het laatste instrument iets wat je aanspreekt, je hebt dan een hoop keuzes om je droom in vervulling te laten gaan.

Je zou kunnen gaan voor een akoestische vleugel als je het neusje van de zalm in bezit wilt hebben. Echter ruimte en budget kunnen hier wat roet in het eten gooien. Wil je toch die piano gevoel en sound in huis hebben, een hoop handige alternatieven liggen er voorhanden. De Yamaha DGX-660 is daar een mooi voorbeeld van.

We hebben het hier specifiek over een digitale piano en dan eentje met een hoop mogelijkheden en een zeer brede inzet. Deze keyboard van Yamaha valt onder de Portable Grand familie en het mooie daarvan is, dat er sprake is van volledig gewogen toetsen.

Ben je echt serieus met het piano spelen en je wilt over een instrument beschikken dat over bijna hetzelfde gevoel als dat van een vleugel beschikt, met de DGX-660 zit je goed.

Direct aan de slag met een instrument dat over weighted keys beschikt, betekent dat je je op het juiste pad bevindt mocht je aspiraties hebben om ooit voor een echte grand piano te gaan.

Waarom de Yamaha DGX-660

Waar hebben we het nu eigenlijk exact over? De DGX-660 is de opvolger van de Yamaha DGX-650.

De 650 was een zeer succesvol keyboard model van Yamaha en vandaar dat men heeft besloten om alle goede eigenschappen in de 660 te verwerken en uiteraard meer. Zo bleek dat het vorig model wat tekortschoot wat betreft polyfonie.

Ook wenste gebruikers meer keuze wat betreft geluiden en effecten. Met de DGX-660 is dat allemaal geadresseerd.

De DGX is niet alleen een digitale piano, het heeft ook heel veel weg van een arranger keyboard. En eigenlijk dien je dit toetsinstrument van Yamaha te zien als een soort samensmelting van voorgaande categorieën.

Je slaat met je aankoop dus twee vliegen in één klap voor eenzelfde prijs.

Niet alleen een piano haal je in huis, je zet eigenlijk een heel orkest neer binnen de muren.

Naast pianoklanken, beschikt het instrument over honderden andere geluiden. Daarbij wordt alles ondersteund door een flink arsenaal aan stijlen, ritmes en voorgeprogrammeerde liedjes.

 Factoren

Specificaties en prijzen Yamaha DGX-660

Globaal ligt de prijs van de DGX660 rond de 800 euro. Hieronder kun je exact nalezen wat de specificaties van de DGX-660 en vind je ook een aantal aanbieders met exacte prijzen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Specificaties:

 • Aanslag toetsenboord: Graded Hammer
 • Aantal toetsen : 88
 • Afmetingen (B x D x H): 1397 x 445 x 146 mm (met keyboardstandaard: 1399 x 445 x 761 mm)
 • Gewicht: 21 kg (met keyboardstandaard: 28 kg)
 • Effecten: Chorus 44 soort, Reverb 41 soort

Draagbaar digitale piano

De Yamaha DGX 660 valt onder de categorie draagbare keyboards. Het laatste dien je niet echt letterlijk te nemen.

Het apparaat meet een lengte van ongeveer 140 cm en een breedte van rond de 44 cm met daarbij een gewicht van 21 kg. En dat alles maakt dat je toch nog even moet nadenken als je van plan bent regelmatig met DGX te gaan touren.

Overige modellen digitale piano’s van Yamaha en met name de P-serie vallen iets lichter uit. Maar ook daar geldt, lees de specificaties even goed door.

Aan de andere kant, we hebben hier te maken met een instrument dat over 88 toetsen bezit en dan nog gewogen ook.

Desondanks, als we niet naar gewicht en afmeting kijken, dan steekt de 660 met kop en schouders boven de rest van de familie uit als het gaat om klanken, mogelijkheden en connectie met de buitenwereld.

Keyboardstandaard

Wanneer je de DGX aanschaft is het niet nodig dat je daarbij nog apart voor een keyboardstandaard dient te zorgen.

Yamaha levert het instrument namelijk met bijpassende ondersteuning. De standaard is zeer solide en past ook mooi bij de DGX-660.

Wel doet het, het gewicht iets toenemen. In totaal komt het gehele pakket dan uit op 28 kg.

Assemblage van de standaard moet geen probleem opleveren als je een beetje thuis bent met meubeltjes in mekaar zetten. Wat kleur betreft kun je kiezen uit zwart of wit.

Met verpakking en al moet je uiteindelijk toch nog rekenen op zo’n 50 kg. Ga je de DGX zelf ophalen zorg dus voor een ruim vervoermiddel en minimaal nog een persoon.

Uiteraard geldt dit niet als je een geboren weightlifter bent.

Bedieningspaneel en interactie

De Yamaha DGX-660 beschikt over een hoop functies en om deze allemaal te benaderen en in te zetten, is het apparaat met een hoop knoppen uitgerust. Dat alles wordt verder ondersteunt middels een LCD-scherm van 324 bij 240 pixels.

Het laatste maakt het bedienen nog gebruiksvriendelijker omdat je dan ook visuele ondersteuning hebt.

Ook mooi is, dat je naast de gekozen instellingen ook de notatie kunt raadplegen en de teksten van liedjes kunt lezen.

Aangezien de DGX-660 is voorzien van een lesfunctie, geeft het scherm middels een virtueel keyboard ook weer welke noot of noten je aan het spelen bent en welke je nog dient te spelen.

Daarover later meer.

Piano Room

Koop je de DGX-660 met name om zijn piano kwaliteiten, je wordt dan niet alleen verwend met zeer prachtige pianogeluiden en het gevoel van een echte vleugel.

Gemak staat je ook ten dienste.

Yamaha heeft het instrument namelijk voorzien met een speciale instelling die je vindt onder de knop Piano Room.

Door deze functie te activeren worden automatisch alle instellingen voor je geregeld om een zo optimaal mogelijk pianogeluid en pianospel omgeving te creëren.

Het maakt niet uit wat je aan het doen bent op dat moment en met welke instellingen je aan de slag bent. Eén druk op de knop en je tovert de meest optimale piano simulatie setup tevoorschijn zodat je direct kunt spelen.

Wanneer je de optie kiest, dan krijg je de Grand Piano als setup. Maar dat is niet de enige opstelling waar je gebruik van kunt maken.

Je hebt ook nog de keuze om te gaan voor: Pop Grand, Warm Grand en Honky Tonk. Ben je toch niet zo tevreden over het resultaat, eigen instellingen maken is ook mogelijk.

Zo kun je bijvoorbeeld de positie van de klep veranderen zodat je een soortgelijk effect met een digitale piano creëert.

Het is ook nog mogelijk om het volgende aan te passen:

 • Tuning – dit gaat in stappen van 1Hz
 • Damper Resonantie aan/uit
 • Touch-response – 3 niveaus
 • Weerkaatsing instellen ofwel reverb – Concert Hall, Room, Stage en Recital Hall

Speelmodi split en layer

Met de DGX-660 is het mogelijk je toetsenboord zodanig in te delen dat er een verdeling van verschillende klanken ontstaat.

Zo kun je gaan voor split. Hier deel je het toetsenboard in twee secties op met elk een aparte klank. Denk maar aan bass aan de linkerkant en drums aan de rechterkant.

Dan kun je ook gaan voor layer. Daarmee wijs je twee klanken aan een toets toe zodat deze over het hele bereik hoorbaar zijn.

Je zou bijvoorbeeld een pianoklank kunnen combineren met een stringgeluid. Aangezien de DGX over rond de 500 klanken beschikt, kun je met deze instellingen heel ver gaan.

Over een Duo Mode beschikt de DGC-660 helaas niet. Hiermee kun je het klavier verdelen in twee delen die elk hetzelfde toonbereik omvatten. Zo konden twee spelers naast elkaar zitten en in hetzelfde bereik spelen.

MIDI en Audio opname

De DGX kan MIDI- en audio data afspelen en opnemen. MIDI is in het SMF-formaat en audio in het WAV-formaat.

Het is dus mogelijk om MIDI-songfiles die je van het internet hebt afgehaald, in te laden in de DGX en vanuit het interne geheugen af te spelen. Opslaan op een USB-stick en daar vanaf spelen kan ook.

De DGX-660 beschikt over flash-geheugen en daarin kun je 5 songs kwijt. Elke song mag beschikken over 6 tracks of sporen.

Je kunt ze daarna dus tegelijk afspelen. Mute of onderdrukken is ook mogelijk.

Tevens is het mogelijk het tempo in te stellen. En kun je ook vooruit- of achteruitspoelen of een A-B repeat uitvoeren zodat een bepaalde passage telkens herhaald wordt.

Gaat het om audio, dan kun je dus letterlijk het geproduceerde geluid van je muziekspel intern met het apparaat opnemen.

Je kunt maar liefst 80 minuten aan audiomateriaal opnemen en dat in 44.1kHz/16-bit formaat. Gewoon Cd-kwaliteit dus.

Opslaan kan op een flash drive en daarna kun je het op een ander medium zoals je laptop of smartphone afspelen.

Uiteraard kun je nog altijd meespelen als je een audio of MIDI-file afspeelt.

Yamaha Education Suite

Ben je een beginner op keyboard gebied? Yamaha biedt je dan de mogelijkheid gebruik te maken van de ingebouwde lesfunctie genaamd Yamaha Education Suite ofwel Y.E.S.

Met deze optie kun je MIDI songs gebruiken om te oefenen met de linkerhand, rechterhand of beide handen.

Dus stel je kiest voor de rechterhand, dan dien jij het rechterhandgedeelte te spelen van het liedje en die van de linkerhand speelt de DGX automatisch voor jou.

Maar YES gaat nog verder. YES wil namelijk dat je het publiek imponeert en daarom zijn er drie soort lessen beschikbaar. Je hebt:

 • Waiting
 • Minus One
 • Your Tempo

Lesfunctie Waiting

Bij Waiting gaat het erom dat jij de juiste noten speelt. Het systeem werkt als volgt.

De song begint pas met spelen of gaat verder op het moment dat jij de juiste noten speelt die je voorgeschoteld krijgt op het scherm. Wees niet bang als je geen notenschrift kunt lezen.

Naast weergave van noten, beschikt de DGX-660 ook over een virtual keyboard waar je precies kunt zien welke toetsen je dient in te drukken.

Uitermate handig als je geen zin hebt om de logica achter al die balkjes en bolletjes te doorgronden.

Oefenen met Your Tempo

Heb je moeite met het houden van de maat, daarvoor is de Your Tempo les aanwezig. Met deze optie leer je in het juiste tempo te spelen.

Het mooie is, dat het systeem zich aanpast aan jouw snelheid. Speel je langzaam, het speeltempo gaat ook die richting op.

Ga je snel, dan gebeurt het omgekeerde. Speel je de melodie op de verkeerde wijze ook dan zal het tempo vertragen.

Zodra je weer juist speelt gaat het system geleidelijk over naar het standaardtempo.

Minus One Optie

Wil je een specifiek deel van een song oefenen, daarvoor gebruik je de Minus One Optie.

Bij deze les kun je namelijk kiezen met welke hand (links of rechts) je wilt oefenen op basis van het muziekstuk.

En dat speel je dan in combinatie met het afspeelgedeelte van de andere hand in een normaal tempo.

Automatische begeleiding

Dit type instrument is met name bedoeld als je graag over een zeer breed palet aan klanken wilt beschikken met daarbij de optie om volledige eigen sounds te creëren.

Het laatste is niet altijd iets wat standaard is, maar het grote voordeel is dat het apparaat met name bedoeld voor gebruik in een band, maar uiteraard thuis kan ook.

Vooral als je van porgrammeren houdt. Een synthesizer heeft geen ingebouwde speakers, dus zal je altijd voor een versterker en boxen moeten zorgen.

Muziek inspiratie middels Style Recommender

ij Waiting gaat het erom dat jij de juiste noten speelt. Het systeem werkt als volgt. De song begint pas met spelen of gaat verder op het moment dat jij de juiste noten speelt die je voorgeschoteld krijgt op het scherm. Wees niet bang als je geen notenschrift kunt lezen.

Naast weergave van noten, beschikt de DGX-660 ook over een virtual keyboard waar je precies kunt zien welke toetsen je dient in te drukken.

Uitermate handig als je geen zin hebt om de logica achter al die balkjes en bolletjes te doorgronden.

Akkoorden spelen met Smart Chord

Speel je nog niet zo lang en je bent nog bezig akkoorden te doorgronden, de Smart Chord optie helpt je daarbij.

Met deze functie ben je in staat om slechts met één vinger een compleet akkoord te creëren bij de style waarvoor je hebt gekozen.

Het enige wat jij dient te doen is de juiste grondtoon activeren.

Metronoom

Om je timing en nauwkeurigheid naar een hoger niveau te tillen, is er een metronoom beschikbaar.

Instellingen die je hier kunt maken zijn:

 • Tempo veranderen
 • Maatsoort kiezen
 • Volume instellen

Transponeren en tunen

Ook de toonhoogte van het gehele instrument kun je aanpassen. Daarvoor heb je de transpose functie tot je beschikking.

Op deze wijze kun je het toetsenbereik handmatig verhogen of verlagen in stappen van halve tonen met een maximum van 1 octaaf.

Voor algemene stemming van de 660 kun je gebruikmaken van de tuning functie.

Dit gaat in stapjes van 1Hz en valt binnen een bereik van 415 Hz tot 466 Hz waarbij 440hz de standaard is.

Aansluitings
mogelijkheden

Wanneer het om het maken van connecties met overig apparatuur gaat, zit je met de DGX-660 helemaal goed.

Aan de voorkant is er mogelijkheid aanwezig voor een USB-aansluiting.

Aan de achterkant vind je:

 • USB-to-Host: hiermee kun je de DGX op je computer aansluiten zodat je verdere bewerkingen en opslag kunt uitvoeren. Denk maar aan Garageband voor de Mac of Cubase voor de PC.
 • Headphone jack: deze uitgang heeft twee functies. Je kunt niet alleen je koptelefoon erop aansluiten maar indien nodig ook een PA-systeem, actieve speakers of een mengpaneel. Deze uitgang is van het type ¼ inch.
 • Mic input: een leukigheidje van de DGX-660 is, dat je je microfoon kunt aansluiten op het apparaat waardoor je kunt meezingen met je keyboardspel en dat via de ingebouwde speaker kunt afluisteren. Het geheel wordt compleet gemaakt middels een volumeknop en effecten.
 • AUX in: dit is een mini-jack, 1/8 inch ofwel 3.5 mm en is bedoeld om externe apparatuur aan te sluiten op de DGX zodat je die via de interne versterker en speakers kunt beluisteren.
 • Sustain-ingang: met deze aansluiting kun je een sustain pedaal of een voetschakelaar hangen aan de DGX-660.
 • Pedal input: deze ingang in bedoeld om de los verkrijgbare LP-7A/LP-7AWH 3-pedaaleenheid aan te sluiten.

Accessoires en opties

Wanneer je de DGX aanschaft wordt het volgende meegeleverd:

• Gebruikershandleiding
• Datalijst
• Keyboardstandaard
• Voetschakelaar
• Muziekstandaard
• Netadapter (PA-150 )

Los verkrijgbare accessoires zijn:

• Hoofdtelefoon – bijvoorbeeld de: HPH-50, HPH-100 of HPH-150
• Pedalenconsole – LP-7A/LP-7AWH
• Voetpedaal – FC3A
• Voetschakelaar – FC4A of FC5
• USB draadloos-netwerkadapter – UD-WL01
• Draadloze MIDI-adapter – UD-BT01

Concurrentie

Is draagbaarheid en dus vervoer belangrijk voor je, maar je wilt niet inboeten als het gaat om mogelijkheden en uitrusting, kijk dan ook even naar de Casio CGP-700.

Groot voordeel van dit exemplaar is, dat het met het gewicht iets aangenamer zit.

Een aantal andere keyboards waarbij het met het gewicht iets beter zit zijn: Kawai ES10, Yamaha P-125 en Casio Privia PX-160.

Conclusie

De Yamaha DGX-660 biedt een hoop voor de prijs die je ervoor moet neertellen.

De pianogeluiden zijn voor een digitale piano gewoon top. Daarnaast heb je de beschikking over een klavier met gewogen toetsen en een hoop expressiemogelijkheden zodat je flink wat dynamiek aan je muziekspel kunt meegeven.

De interne speakers zorgen ervoor dat al het moois ook natuurgetrouw naar voren komt.

Wat wel een minpuntje vormt is het gewicht. Maar koop je de DGX-660 voor thuis, dan heb je daar bijna geen last van. Een ander punt is de koptelefoonaansluiting. Die bevindt zich aan de achterkant. Maar ook dat valt op te lossen. Verder ontbreekt er een DUO-mode. Maar ook daarmee valt te leven.

Los van de minpunten, wil je iets dat meer is dan alleen een digitale piano. Waar creativiteit volledig ondersteunt wordt en de mogelijkheden eigenlijk onbegrensd zijn?

De DGX-660 is wat je in huis moet hebben staan.